Stöd oss

Kännedomen runt sepsis har ökat

Kännedomen kring sepsis har ökat de senaste två åren. Det visar en undersökning som Sepsisfonden låtit göra tillsammans med YouGov, från 21% i mars 2015 till 30% i maj 2017.

I mars 2015, före vi lanserade Sepsisfonden, lät vi göra en kännedomsundersökning tillsammans med opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Då kände så få som 21% till vad sepsis är. I maj 2017 lät vi göra om samma undersökning och nu har kännedomen ökat till 30%.

– Givetvis är detta fortfarande en alltför låg nivå, men det visar ändå på en positiv trend. Vi har de senaste två åren arbetat hårt för att på olika sätt öka kunskapen hos allmänheten, och det här ger oss en signal om att vårt arbete har haft effekt, säger Ulrika Knutsson, press- och kommunikationsansvarig för Sepsisfonden.

Fortfarande har svenskarna god kännedom om våra folksjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes, stroke, bröstcancer och prostatacancer, där kännedomen ligger på runt 95%. Men även kanske mindre kända sjukdomar som Leukemi, KOL och Parkinsons sjukdom, har svenska folket hög kännedom om, runt 90% känner till dessa sjukdomar. Den dåliga kännedomen runt sepsis blir i det perspektivet ännu tydligare.

– När det gäller sepsis är snabb diagnos och snabb korrekt vård viktig. Att kunskapen om sepsis är låg kan bidra till att många människor som drabbas kommer under vård alldeles för sent. Att öka kännedomen är en mycket viktig faktor i kampen mot sepsis, säger Adam Linder, infektionsläkare i Lund och ordförande för Sepsisfonden.

Fortsatt är det fler kvinnor som känner till sepsis, men kännedomen har ökat också hos män. Att fler känner till begreppet blodförgiftning än sepsis visade redan undersökningen 2015. Men Sepsisfondens målsättning är att begreppet blodförgiftning ska sluta användas, och att sepsis ska bli det begrepp som alla känner till och använder, eftersom blodförgiftning är ett missvisande och förlegat begrepp. Därför är det glädjande att fler kopplar begreppet blodförgiftning till sepsis. Blodförgiftning känner fortsatt 9 av 10 vuxna till i Sverige, drygt 1 av 10 av dem kopplar blodförgiftning till sepsis, en ökning från 8% 2015 till 12% år 2017. Återigen, det kan tyckas som en blygsam ökning, men det visar på en viktig trend, och ett steg mot att begrava begreppet blodförgiftning till förmån för sepsis.

Ta del av kännedomsundersökningen från YouGov

Läs mer om hur du kan bidra till Sepsisfonden.

Dagens Medicin uppmärksammade vår undersökning