Stöd Sepsisfonden

World Sepsis Day 13 september 2019

world sepsis day 2019 sepsisfonden

Shahrzad Kiavash höll på att dö i septisk chock 2012. Sju månader senare kom hon hem från sjukhuset med båda sina ben amputerade. Med en vilja av stål vägrade hon att ge upp, och tog sig ända till Paralympics 2016 där hon tävlade för Sverige i triathlon. Robin Svedenborn var bara för ett år sedan även han nära att dö i sepsis. Många av de inom vården som behandlade Robin hade aldrig sett en så sjuk människa. Men detta var en vältränad 29-årig småbarnspappa som även han vägrade att ge upp. På World Sepsis Day i Lund den 13 september har du möjlighet att lyssna på deras otroliga historier. Vi lovar att ingen kommer att gå oberörd därifrån.

World Sepsis Day den 13 september är en internationellt erkänd dag då sepsis uppmärksammas runt om i världen. I år vill vi lyfta upp de drabbade, och har därför satt fokus på patienten i vårt evenemang i Lund. Förutom två mycket intressanta föredrag från Shahrzad och Robin kommer du bland annat för höra mer om sepsis, om bristen på kännedom och på vad som krävs framåt för att vi ska minska dödligheten.

Tid: 13 september, 13–16
Plats: Aulan, Skånes Universitetssjukhuset i Lund
Ingen föranmälan krävs.

World Sepsis Day 2019 arrangeras av Sepsisfonden i samarbete med Skånes Universitetssjukhus. Eventet filmas och delar av programmet kommer att finnas tillgängligt på sepsisfonden.se i efterhand.

Vi vill också rikta ett stort tack till vår huvudsponsor BD, utan er hade detta event inte varit möjligt. Vi har även fått ett generöst bidrag från Sparbankstiftelsen Finn, stort tack för ert stöd! Med er hjälp kan vi fortsätta att sprida kunskap om sepsis.

Program

13:00–13:40
Robin Svedenborn – Vältränad 29-åring som blev livshotande sjuk
För ett år sedan kämpade Robin för sitt liv. På World Sepsis Day berättar
han om vad som hände när han drabbades av sepsis. Och om vägen
tillbaka.

13:40–14:10
Vad är sepsis, och varför måste vi öka kännedomen?
Adam Linder, överläkare på SUS, och Ulrika Knutsson, kommunikatör, grundade Sepsisfonden 2015. De kommer att prata om hur du lär dig känna igen sepsis, om vad som händer i kroppen och om Sepsisfondens arbete.

14:10–14:30
Paus – vi bjuder på fika

14:30–15:30
Shahrzad Kiavash – Från sepsis till Paralymics
2012 var Shahrzad nära att dö i sepstisk chock. Sju månader senare kom hon hem med båda underbenen amputerade. 2016 tävlade hon för Sverige i Paralympics i Rio i triathlon. Missa inte Shahrzads omtalade föredrag om livet efter sepsis.

15:30–16:00
Patientens perspektiv – hur kan vi förbättra sepsisvåden?
Paneldiskussion där vi sätter fokus på patientens perspektiv. Hur kan vi förbättra vården av sepsis-drabbade, akut och livslångt? Kan man förebygga komplikationer? Under denna programpunkt kommer vi även att diskutera förutsättningar för att starta en patientförening.

Ladda ner programmet