Ett skavsår utlöste Claes sepsis

Claes Alwén

När Claes Alwén fick ont i nacken gick han till naprapaten. Han fick besked om en dubbelsidig nackspärr. Men nacksmärtan utvecklades till illamående och feber. Efter ett andra besök hos naprapaten stod det klart att det var något annat som orsakade smärtan.

Claes Alwén drev under många år Bosarps Kyckling. Produktionen på gården i Blentarp var kravmärkt och det kräver en hel del arbete för att hålla allt i skick enligt de standarder som är uppsatta. Att sköta omgivningarna runt gården ingick i det arbetet, och i juli 2010 var Claes ute en hel dag på den kullerstenlagda gårdsplanen och rensade ogräs med en röjsåg.

– Att gå omkring på kullersten en hel dag är aldrig skönt, och när jag kom in på kvällen hade jag ett skavsår på stortån. Ja, det får man ju ibland, inget konstigt med det. Jag satte plåster på och tänkte inte mer på det.

– Jag har bara vaga minnen av vad som hände efter det, minns ett plåttak i ett akutintag. Jag var nog rätt förvirrad och borta när jag kom in på sjukhuset.

Ett tiotal dagar senare fick Claes väldigt ont i nacken. Han gick till en naprapat som sa att han hade en dubbelsidig nackspärr. Men smärtan blev värre, och nu började Claes må riktigt dåligt. Han blev illamående, och fick feber. Han gick tillbaka till naprapaten en andra gång, men hade då hög feber, så naprapaten skickade honom direkt till en vårdcentral. Därifrån skickades han med ambulans till akuten.

– Jag har bara vaga minnen av vad som hände efter det, minns ett plåttak i ett akutintag. Jag var nog rätt förvirrad och borta när jag kom in på sjukhuset.

På sjukhuset görs magnetröntgen på Claes, och det står klart att han har en ansamling av var i nacken, som är så omfattande att den hotar att påverka hans rörlighet och göra honom förlamad. Han opereras direkt för att avlägsna varbildningen. Efter den första operationen upptäcker man att ryggmärgskanalen har reagerat på ingreppet genom att svullna. Därför opereras han ännu en gång, nu för att läkarna ska vidga ryggmärgskanalen, och därmed förhoppningsvis kunna rädda hans rörlighet.

– Det var någon som sa till mig efteråt att hade de inte gjort den andra operationen så hade jag bara varit ett huvud, inget annat.

Claes Alwén

Claes Alwén

Claes flyttas så småningom till Orup för rehabilitering. Från början är beskedet att han kanske aldrig ska kunna gå fullt ut, att han kan bli tvungen att tillbringa livet i rullstol.

– När läkaren sa det tänkte jag, vi får väl se.

Claes tillbringade hela hösten 2010 på Orup och sakta men säkert börjar hans rörlighet att komma tillbaka. Idag går Claes relativt obehindrat med endast en krycka som stöd. Det är högerbenet som fortfarande är påverkat.

– Jag har full funktion i musklerna inne i benet, men känseln i huden är borta. Det känns lite som att gå runt med en trästock.

Bakterier från skavsåret

Vad var det då som egentligen hände Claes? Kort kan vi beskriva förloppet så här: när Claes fick sitt skavsår på tån, letade sig hudbakterier av typ stafylokocker (Staphylococcus aureus), eller gula stafylokocker, in i såret. Denna typ av bakterier finns på huden hela tiden, det är också därför det är viktigt att rengöra noga när man har ett öppet sår. När ett sår blir inflammerat är det just en ansamling av stafylokocker som satt sig i såret, det som blir det gula varet. Men i Claes fall letade sig stafylokockerna vidare från skavsåret ut i blodomloppet. Och på sin väg genom kroppen fick de fäste i nacken och kunde där ”växa till sig” och bli till den stora varansamling som orsakade Claes nacksmärta. Febern och illamåendet orsakas av att hela kroppen överreagerat på stafylokockerna i blodomloppet, men i Claes fall har de dessutom fått fäste i nacken, vilket i sin tur påverkar hans rörlighet.

– Det är klart att livet har förändrats efter min sjukdomstid, det blir inga långa promenader i skogen, jakt eller golf.

2012 sålde Claes och hans fru Birgitta gården i Blentarp. Och 2014 sålde de även företaget, Bosarps Kyckling. Idag bor de i ett hus i Skanör:

– Att sälja verksamheten har ju onekligen frigjort tid. Och med tanke på det jag varit med om, och att jag är 68 år, så kändes det som ett bra val att avyttra företaget. Nu lever vi ett betydligt lugnare liv än under åren med Bosarps Kyckling. Det är klart att livet har förändrats efter min sjukdomstid, det blir inga långa promenader i skogen, jakt eller golf. Men under omständigheterna så lever vi ett gott liv, säger Claes.