Stöd oss

Tre veckor gammal – och drabbas av sepsis

Denis

Denis Okic drabbades av sepsis den 1 november 2015 efter att ha fått en urinvägsinfektion. Då var han bara tre veckor gammal.

Denis mamma Almira berättar:
– Jag tyckte han var orolig hela den dagen och urinet luktade lite, men jag trodde aldrig att det var så allvarligt. Jag hade innan dess aldrig hört talas om sepsis.
Symtomen var få. Men när Almira upptäckte att han hade feber på 39.4 ringer de 1177.
– Han var inte varm länge, kanske 20 minuter allt som allt. Jag hade honom i famnen hela dagen, så vi hade tur som upptäckte febern så snabbt. 1177 bad oss åka till barnakuten i Jönköping omgående. Det var nog Denis räddning att de gav oss det rådet.

denis

Denis är helt återställd!

På Barnakuten tar de prover på Denis urin. Han har hög CRP (CRP är ett protein i blodet som mäts när läkaren misstänker att man har en infektion eller inflammation) och proverna skickas på odling. Men läkarna vill inte vänta med behandling. De misstänker att Denis drabbats av så kallad urosepsis, då e-coli bakterier från en urinvägsinfektion spridit sig vidare ut i blodomloppet. De beslutar att sätta in antibiotika intravenöst direkt. Nästa dag fick de svaret på odlingen.
– Denis hade fått rätt antibiotika från början. Vi hade sådan tur att vi kom in i tid, och att läkarna förstod vad det rörde sig om, så att de kunde sätta in rätt antibiotika direkt.

Efter utskrivning fick Denis fortsätta med antibiotika. Därefter blev det utredningar hela december månad. Både ultraljud och röntgen av njurarnas funktion.
– Vi fick gå på en utredning av urinblåsan också som visade att allt var precis som det ska. Denis fick inga men av sepsis.
Almira är tacksam för att det gick som det gick, men efterfrågar också bättre information på t ex vårdcentraler, BVC och sjukhus.
– Jag arbetar själv på Försäkringskassan som handläggare och rör mig ofta på vårdcentraler, men har aldrig sett någon information om sepsis. Jag hade önskat att det fanns information om sepsis på affischer och i broschyrer på BVC, vårdcentraler och sjukhus, precis som det finns information om hjärtinfarkt och stroke. Sepsis är okänt för så många, jag hade ingen aning om vad det var innan Denis drabbades. Ändå har jag förstått att inte är ett ovanligt sjukdomstillstånd.

“Vi hade sådan tur att vi kom in i tid, och att läkarna förstod vad det rörde sig om”

Det finns två viktiga lärdomar vi kan ta med oss från Almiras berättelse om sin son Denis: att komma under adekvat vård och behandling så tidigt som möjligt är avgörande för utgången när någon drabbas av sepsis. Och sepsis kan drabba vem som helst, när som helst, även en tre veckor gammal baby. Därför är kunskap om sepsis symptom så viktiga att sprida, precis som Almira är inne på. Här på vår sajt kan du lära dig mer om sepsis och dess symptom. Hjälp oss att sprida denna kunskap!