World Sepsis Day 13 september i Lund

Den 13 september infaller World Sepsis Day, en internationellt erkänd dag, då sepsis uppmärksammas runt om i världen. För andra året i rad anordnade Sepsisfonden ett event på Stortorget i Lund.

I år bestämde vi oss för att vi ville göra något lite större. Med givmilda bidrag från Sparbanksstiftelsen Finn kunde vi också förverkliga våra idéer, vi riktar därför ett extra stort tack till stiftelsen! På programmet blandades musikunderhållning med mer informativa inslag kring sepsis. På den musikaliska scenen stod Torsson, Bella Voce, Henrik Widegren samt Ida Knutsson & Fanny Lestander från Lunds Dans- och Musikalgymnasium; en härlig blandning av skrammelrock, körsång, humoristiskt trubadurande och musikalunderhållning. Och Ola Selmén var oslagbar som konferencier! Det är få som kan uppbringa en sådan energinivå under 1 1/2 timme.

Torsson på scen under World Sepsis Day.

Torsson på scen under WSD.

Men vi bjöd också på mer information kring sepsis. Inledningsvis berättade Adam Linder och Ulrika Knutsson från Sepsisfonden mer om sepsis och om fonden, om våra syften och mål med vår verksamhet.

wsd-adam-ola-ulli

Ulrika Knutsson, Ola Selmén och Adam Linder samtalar om sepsis och Sepsisfonden.

Sedan delade vi för första gången ut ”Sepsispriset”, som vi i Sepsisfonden kommer att dela ut årligen under World Sepsis Day, till någon som bidragit till ökad kännedom om sepsis eller liknande. I år gick priser till filmaren Michael Wall, för hans kortfilmsdokumentär ”SEPSIS”, som handlar om Lundakvinnan Christina Pettersson (och tillika sepsisambassadör för Sepsisfonden), som drabbades hårt av sepsis för ett par år sedan (läs mer om Christinas historia här). I filmen berättar Christina sin historia, om hur hon var tvungen att amputera både armar och ben när hon drabbades av sepsis. Christina var med på scen när Michael tog emot priset av Adam Linder, ordförande i Sepsisfonden (se bild överst på sidan).

Anders Åkesson, regionråd i Region Skåne, fanns också med på scen under kvällen. Han berättade bland annat att han som första svenska politiker kommer att aktivt arbete som sepsisambassadör, ett besked som vi i Sepsisfonden är extra glada för. I Sverige är kännedomen om sepsis generellt dålig hos våra politiker. I Tyskland finns det till och med ministrar som arbetar som sepsisambassadörer, men i Sverige är kunskapen låg. Det är därför glädjande att Anders Åkesson väljer att gå i täten för en förändring på den fronten.

Catarina Rolfsdotter-Jansson (Sepsisfonden) intervjuar Anders Åkesson.

Catarina Rolfsdotter-Jansson (Sepsisfonden) intervjuar Anders Åkesson.

Vi i Sepsisfonden tackar alla medverkande under kvällen, för ett härligt engagemang och fantastiska musikupplevelser. Men mest av allt tackar vi alla som kom dit och lyssnade. Tillsammans kan vi hjälpas åt att föra kunskapen om sepsis vidare!