Ella har ett medfött hjärtfel. Påsken 2022 insjuknar hon i lunginflammation och sepsis. Det här är berättelsen om hur en ung kvinnas liv snabbt förändras och vägen tillbaka blir lång och full av utmaningar. Men sjukdomen har också gett Ella ett annat perspektiv på tillvaron.
23-åriga Ella Sten föddes med hjärtfelet Extrem Fallots tedrad, vilket innebär att hon saknar lungpulsåder med klaff, har ett stort hål mellan hjärtkamrarna och att kroppspulsådern fäster på fel plats. En konsekvens av den låga syresättningen hon hade i början av livet är att hon fick ADHD, som hon inte kan medicinera på grund av risken att få hjärtarytmier.
– Men jag har mått relativt bra trots det avancerade hjärtfelet och alla dessa operationer jag fått gå igenom, säger Ella.
Men påsken 2022 insjuknade Ella i något som hon till en början tror var en vanlig maginfluensa. Hon har hög feber, kräkningar och frossa som pågår i tre dygn. Under den tredje dagen får hon kramper och åker in till akuten. På sjukhuset konstateras dubbelsidig lunginflammation och strax därefter svår sepsis.
– Sepsisen påverkade mitt hjärta mycket kraftigt, jag har sedan tidigare operationer fått bland annat en klaff från en ko inopererad, och jag fick hjärtsvikt. Vätska hamnade utanför blodomloppet och jag gick upp 12 kg i vikt på cirka två dygn och var svullen som en Michelin-gubbe, minns Ella.
Ella läggs in på hjärtintensiven och får antibiotika intravenöst under flera månader. Endokardit (hjärtklaffsinfektion), misstänktes tidigt men trots upprepade undersökningar kunde inte infektionen lokaliseras till just hjärtat. Sepsisen höll sig envist kvar månad efter månad. Många komplikationer uppstår, däribland en sällsynt medicinbiverkning som gjorde att hennes immunförsvar försvann nästan helt och hållet.
– Jag fick blodproppar i hjärtat och i lungorna och fick utstå extrema frossattacker flera gånger per dag. Till slut fanns inget kvar att göra än att genomföra en hjärtoperation, med hypotesen att det fanns en stor infektion i klaffen. Kirurgen sa att var hade “vällt” ut ur hjärtat och att det var den mest infekterade vävnad han någonsin hade sett. Det infekterade byttes ut till frisk vävnad, men eftersom infektionen varit så omfattande, fick jag antibiotika intravenöst i sex veckor även efter operationen.
Kirurgen sa att var hade “vällt” ut ur hjärtat och att det var den mest infekterade vävnad han någonsin hade sett.
Lång väg tillbaka
Sjukdomsperioden och återhämtningen efter operationen var lång, smärtsam och svår. Framför allt smärtan och frossattackerna som sepsisen orsakade var extremt påfrestande för Ella.
– När jag i augusti 2022 blivit utskriven, antibiotikabehandlingen avslutats och jag återhämtat mig fysiskt av operationen blev jag till slut djupt deprimerad och var väldigt hjärntrött. Tankar på att arbeta eller studera, som mina vänner i min ålder gör, kändes minst sagt inaktuellt, men jag tänkte att det kommer nog snart eftersom det värsta är över. Men så i mars 2023 upptäcktes att hjärtat inte slog som det skulle. Ibland slog det bara 18 slag per minut. Så då opererade de in en pacemaker och defibrillator.
Nytt perspektiv
Idag, cirka två år efter det plötsliga insjuknandet vid påsken 2022, tar Ella fortfarande mediciner morgon och kväll. Vägen tillbaka består av träning, bra kost och en hel del medicin.
– Jag är stark och vågar lita på min kropp igen. Jag är fortfarande sjukskriven och min vardag består varken av arbete eller studier, men av mycket sömn och träning på gym. Redan 12 veckor efter operationen var jag tillbaka på gymmet, vilket nog var mycket tack vare att jag var så vältränad före insjuknandet, och min kunskap om kost och träning jag har som personlig tränare. Min syn på livet är förändrad. Jag uppskattar det lilla i vardagen och är mycket snällare mot min hjärna och kropp.