Det var inte ryggskott – det var sepsis

max wessfeldt

Måndagen den 19 november 2018 vaknade Max Wessfeldt och hade ont i ryggen. Han trodde att han fått ett ryggskott. En vecka senare låg sänkan på 560, han hade fått en allvarlig infektion i ryggen och skinkan, som utvecklat sig till sepsis.

Dagarna innan Max fick ont i ryggen var han fullt frisk. Hans fru Lotta hjälpte honom att stretcha ryggen den där morgonen när han vaknade med vad han trodde var ryggskott, men det blev inte bättre.

– Jag hade planerat att köra upp till Oslo, där jag skulle ha två viktiga affärsmöten på tisdagen. Jag tog beslutet att göra så och körde upp till Oslo med några kundbesök på vägen. Under resans gång så tog jag Voltaren för smärtan. När jag väl kom upp till Oslo så förstod jag att detta inte skulle funka. Jag tog beslutet att köra hem igen eftersom smärtan inte blev bättre, berättar Max.

På tisdagen uppsökte Max en kiropraktor på sin vårdcentral för att få hjälp för sitt ryggskott. Detta hjälpte inte utan smärtan var fortfarande kvar. På onsdagen tog han smärtstillande i form av Citodon som han hade hemma sedan tidigare. Detta hjälpte ytterst lite och han blev även illamående.

– Smärtan blev värre och värre och det jobbiga var att jag aldrig hittade ett viloläge där smärtan blev mindre. Jag hade lika ont om jag stod, låg eller satt.

– Smärtan blev värre och värre och det jobbiga var att jag aldrig hittade ett viloläge där smärtan blev mindre.

På torsdagen fick Max morfin utskrivet av sin vårdcentral, detta hjälpte lite men på fredagen spydde han 5-6 gånger. Han trodde att det berodde på att han inte tålde morfinet. På lördagen vaknade Max upp med feber, då ringde hans fru upp 1177 för rådgivning. 1177 tyckte att de skulle uppsöka akuten och de åkte dit på förmiddagen. När de kom fram till receptionen tog de tempen på honom och då hade han ingen feber.

– Det berodde nog på att jag tagit Alvedon innan. Personalen i receptionen föreslog att vi skulle gå till Södervärns vårdcentral som har helg- och kvällsöppet eftersom jag troligen skulle få vänta länge innan jag fick hjälp på akuten. Och dessutom tyckte dom att jag såg ganska frisk ut, minns Max.
På vårdcentralen fick han väldigt ont och bad därför om att få ligga ner.

– De var mycket hjälpsamma i receptionen och fixade in mig på ett rum direkt så jag kunde ligga ner. När väl läkaren kom in så hade jag så ont att jag låg i fosterställning. Läkaren brydde sig inte om att titta på mig utan pratade direkt till min fru istället. Han berättade att det fanns inget annat att göra än att ta Alvedon och Ipren för smärtan. Detta eftersom jag inte tålde morfin. Denna slutsats grundades enbart på mina funderingar. Han gjorde ingen undersökning och tog inga prover.

Så Max blev hemskickad med recept på Alvedon och Ipren. Smärtorna blev bara värre och värre och han hade nu även ont i vänstra skinkan. Den var stor som en fotboll.

max wessfeldt
560 i sänka

På måndag morgon förstod Max att något var riktigt fel. Han uppsökte sin vårdcentral igen och träffade en läkare. Då togs det blodprov som visade att han hade en sänka på över 200. Läkaren skrev en remiss och skickade Max direkt till akuten. Beskedet Max fick var att han hade en kraftig infektion och hade troligen varbildning i skinkan. Väl på akuten togs nya prover och då visade det sig att Max hade 560 i sänka.

– Det enda jag ville var att smärtan skulle försvinna. Jag bad om smärtstillning men tyckte inte att det hjälpte nämnvärt. Jag fick ligga på akutvårdsavdelningen första natten. Smärtan hade nu också spridit sig till buken och jag fick därför göra en skiktröntgen på kvällen. Läkaren på AVA hade aldrig varit med om att någon hade haft 560 i sänka. Min fru undrade om det kunde vara sepsis och frågade vårdpersonalen om man hade tagit detta i beaktning. Svaret blev ja, men hon fick ingen mer feedback på detta.

– Jag fick den bästa vården man kan få. Jag är otroligt tacksam mot alla som hjälpte mig.

Skiktröntgen gav inga svar och Max lades in på infektionskliniken efter natten på AVA. På infektionskliniken ville de att Max skulle bli magnetröntgad så fort som möjligt. Men under tisdagen fick han hög feber och kunde därför inte göra magnetröntgen. Smärtan blev ännu värre och Max fick nu mer morfin som hjälpte för stunden. På onsdagen gjordes till slut en magnetröntgen och den visade att Max hade kraftig varbildning i hela ryggen och i vänstra skinkan.

– Under dagen kom en läkare från ortopeden och berättade att läget var mycket allvarligt och att ville operera så fort som möjligt. Jag blev opererad samma dag på eftermiddagen. Operationen blev lyckad och jag fick träffa kirurgen dagen efter som berättade vad han hade gjort. Problemet var att smärtan inte släppte och jag hade ständigt ont i 2-3 dagar efter operationen. Men smärtan släppte när jag fick cortison.

Cortisonet gjorde så att svullnaden gick ner runt ryggmärgen. Max minns att det var rena himmelriket, när smärtan äntligen gav med sig. Hans sänka var nere på ca 180 men gick upp till 280 efter någon dag. Därför var han tvungen att göra en magnetröntgen till. Men de kunde inte hitta något och sänkan började gå ner igen. Totalt låg Max på infektionskliniken i tre och en halv vecka.

– Jag fick den bästa vården man kan få. Jag är otroligt tacksam mot alla som hjälpte mig. Nu är jag hemma och rehabiliterar mig. Jag fick komma hem före julafton och fira jul med min familj, det är jag tacksam för.
Max var till en början sjukskriven på heltid, men har precis börjat jobba på 25%. Rehabiliteringen tar tid, men Max är övertygad om att han ska komma tillbaka till 100%.