Ola blev blind på ena ögat efter sin sepsis

Ola Vidal

Ola Vidal är 43 år. I september 2016 flyttade han och hans fru Malin in i sitt nya hus i Nättraby utanför Karlskrona, och såg mycket fram emot sin första sommar i huset. Men i mars förändrades allt när Ola plötsligt drabbas av sepsis.

Tisdagen den 7 mars går Ola hem från sitt jobb på ICA Maxi med vad han tror är en vanlig förkylning. Ola är extremt trött och han och hans fru tror att han drabbats av influensan. På torsdagen vill Malin ringa till Sjukvårdsupplysningen, men Ola tycker inte att det behövs. Men på fredag morgon har Ola diarré och kan inte resa sig upp och då beslutar sig Malin för att ändå ringa 1177. De förstår på Malins rapport att läget är allvarligt och skickar en ambulans, som kör Ola till akuten i Karlskrona.

Ola med sin fru Malin.

Ola med sin fru Malin.

– Väl där står det klart att jag drabbats av sepsis och att många av mina inre organ hade blivit påverkade, bland annat njurarna. Så jag blir uppkopplad på dialys, och min storebror var redo för operation, om njurarna helt skulle lägga av, berättar Ola.

Under sex dagar är läget så kritiskt att Ola behandlas på IVA. Olas ögon har också påverkats, i början kan han inte öppna ögonen och får ögondroppar en gång i timmen, dygnet runt. Han förflyttas till ögonkliniken i Lund där de gör en injektion i ögat, men dessvärre går inte Olas syn på det vänstra ögat att rädda. Han är fortfarande blind på det ögat och det är ett men han kommer att ha resten av livet. Efter ytterligare fem veckor på infektionsavdelningen i Karlskrona fick Ola komma hem.

– I början fick jag gå med rollator och hade en del sjukgymnastik i hemmet. Jag har fortfarande hemsjukvård här hemma, de kommer en gång i veckan och lägger om bandage på mina tår. Jag fick en massa proppar i tårna, nu ska jag opereras, för en av mina tår är död ute i spetsen. Troligen kommer jag även att bli av med toppen på ytterligare en tå. Men förutom det och mitt blinda öga är jag så gott som återställd efter min sepsis. Nu har jag börjat arbetsträna 2 timmar om dagen sedan någon vecka, och ska snart få börja köra bil igen, det känns bra, säger Ola.