World Sepsis Day – med patienten i fokus

I år är det femte gången som Sepsisfonden anordnar World Sepsis Day. I år ville vi sätta patienten i fokus, och bjöd den 13 september in allmänheten och intresserade från vården att under tre timmar lära sig mer om sepsis och möta två sepsis-överlevare och höra deras gripande historier.

Robin Svedenborn berättade hur han som vältränad 29-åring fick septisk chock efter en vanlig influensa, hur han svävat mellan liv och död, men hur han med kraft från sin omgivning valde att kämpa och idag är så gott som helt återställd.

Och Shahrzad Kiavash gav oss sin inspirerande berättelse om hur hon vände den livskris hon hamnade i efter att ha mist båda sina underben till följd av att ha drabbats av sepsis till ett liv med mening. Träningen blev vägen framåt, fyra år efter att hon drabbades av sepsis sprang hon över mållinjen som sjua i triathlon i Paralympics i Rio 2016.

I filmen ovan kan du se ett sammandrag av dagen.

Eventet anordnades i samarbete med Skånes Universitetssjukhus och sponsrades av BD och Sparbanksstiftelsen Finn (Sparbanken Skåne).