Helena Larsons man Åke dog i sepsis. När hennes företag gjorde en intern utlysning där anställda fick nominera någon välgörenhetsorganisation som de vill stödja, valde Helena att nominera Sepsisfonden. Nu har vi fått 60 000 kronor från Mondelez, vilka kommer att gå oavkortat till vår forskningsutlysning hösten 2022.
Sista dagen på resan som Helena gett till sin man Åke för att fira hans 60-årsdag, fick han ett sår på tån. När de kommer hem åkte de till sårcentrum på Södersjukhuset i Stockholm och de får snart ordning på det hela och såret läker. Där hade denna historia kunnat sluta. Men flera månader senare får Åke för första gången i sitt liv en urinvägsinfektion i samband med att de befinner sig i sin sommarstuga i Skåne.
– Infektionen var allvarlig, så han hamnade på sjukhuset i Helsingborg, berättar Helena.
På sjukhuset konstaterar man att Åke drabbats av sepsis, men de får inte riktigt ihop varför han har Staphylococcus aureus i blodet, en bakterie som normalt finns på huden och i näsan. Helena berättar om såret, och läkarna hittar sin förklaring. Efter intravenös antibiotikabehandling blir Åke bra, och kan komma hem igen.
Men historien slutar inte heller här. Eftersom Åke behandlats i Skåne, och regionerna inte delar journalsystem, begär Helena att få med sig en kopia på Åkes journal från sjukhusvistelsen, och lämnar den till deras egen vårdcentral hemma i Stockholm, dit de kommit för att göra en uppföljning hos sin vanliga husläkare. Åke får lämna urinprov, och får antibiotika då han har bakterier i urinen. Men dessvärre är inte läkaren observant på att han har flera olika sorters bakterier i urinen, han missar att han fortfarande har Staphylococcus aureus kvar i urinen, och läkaren ordinerar därför antibiotika anpassad för andra bakterier i provsvaret.
– Långt senare begärde jag ut journalen från detta tillfälle, och då upptäcktes misstaget, säger Helena.
Cirka tre månader efter besöket på vårdcentralen blir Åkes fot rödflammig och hans allmäntillstånd mycket påverkat. På sjukhuset misstänker de vaskulit (inflammation i blodkärlen), och remiss skickades för uppföljning. Han är mycket trött och har ingen ork, och dagen efter är båda fötterna rödflammiga.
– Jag sa, att nu packar vi en väska, du ska måste läggas in. Jag fick stå på mig, men till slut gick han med på att åka in till sjukhuset. Och där fick jag också stå på mig, men till slut lyssnade de på mig, minns Helena.
Dagen efter föll han ihop på sjukhuset och kunde efter det inte röra sina ben. Det visade sig på MR att han fått en abscess på ryggraden, orsakat av den sepsis han drabbats av. Åke fick akut opereras halv två på natten, det var första gången Helena förstod hur illa de var ställt.
– Men att han inte skulle överleva fanns inte på kartan. Det förstod vi först senare, veckan innan hans kropp till slut inte orkade mer.
Olika skador på organen, till följd av sepsis, gjorde att Åke till slut somnade in den 24 november 2019 – efter att ha fått ännu en sepsis som inte svarade på behandling. Under perioden mellan 28 april och 24 november hade Åke varit hemma endast i 26 timmar.
– För oss här hemma rasade världen samman, samtidigt som det var en lättnad att han inte längre behövde lida. Att vi hade mist honom var tufft, men ännu tuffare blev det av att veta att det inte hade behövt ske om läkaren på vårdcentralen varit observant och gett rätt behandling från början. Bristen på kunskap om sepsis är slående. Därför är det viktigt för mig att göra vad jag kan för att sprida kunskapen om sepsis vidare och att se till att det kommer in pengar till det arbetet och till forskning, säger Helena.
– Jag brukar till exempel i samband med olika bemärkelsedagar lyfta Sepsisfonden och göra insamling till dem.
60 000 till sepsisforskning
Mondelez är ett globalt företag inom snacksindustrin, finns idag i 150 länder, och Marabou är t ex ett av deras svenska varumärken. Varje år utlyser de internt ”Your Charity Your Choice”, där alla medarbetare får nominera en välgörenhetsorganisation som ligger dem varmt om hjärtat, och som arbetar med något de tycker är extra viktigt.
– Våren 2021 nominerade jag Sepsisfonden till detta. I samband med nomineringen berättade jag vår historia rörande min mans bortgång och min önskan om att bolaget skulle bidra till Sepsisfondens viktiga arbete, berättar Helena.
Efter en internprocess inom den nordeuropeiska delen av bolaget togs glädjande beslutet att Sepsisfonden skulle få ett bidrag på £5000 – cirka 60 000 kronor.
– Jag är tacksam för att jag kunnat åstadkomma detta bidrag. Och extra kul att veta att pengarna kommer att gå till årets forskningsutlysning. Jag tänker nominera Sepsisfonden igen, men det får bli nästa år, då man tidigast kan få bidrag till samma stiftelse vartannat år, ler Helena.