Axel Lyons minnesstipendium

Den 30 november 2019 avled Axel Lyon endast 17 år gammal efter att ha drabbats av meningokock sepsis. Axels familj valde att be de som ville visa sin omtanke i samband med Axels bortgång och begravning att sätta in ett bidrag till Sepsisfonden. Vi fick in otroliga 120 000 kronor i bidrag från alla dem i deras närhet som sörjde Axel.

Sepsisfonden beslutade tillsammans med familjen att instifta ett stipendium till minne av Axel. 15 000 kronor delas årligen ut till någon som på ett eller annat sätt drabbats av sepsis. Axels allt för tidiga död vittnar om att sepsis drabbar inte bara den som blir sjuk. Sepsis påverkar i allra högsta grad även de som finns i den drabbades närhet.

Stipendiet delas ut till någon som drabbats av sepsis, och där sjukdomen på olika sätt förändrat vardagen för den drabbade och/eller dennes anhöriga. Bidraget kan användas till valfritt ändamål. Kanske vill du göra en resa tillsammans med din familj eller några vänner, eller investera i något till hemmet som kan göra din vardag lättare. Den som ansöker bestämmer själv vad pengarna ska användas till.

Axel minnesstipendium tar emot ansökningar under oktober månad varje år och Sepsisfonden väljer sedan i samråd med Axels familj ut en stipendiat som kommer att tillkännages på Axels dödsdag den 30 november.

Ansökan

Ansökan kan skickas in av myndig person som antingen själv har drabbats av sepsis, eller av en anhörig. För att ansöka till Axel Lyons stipendium skickar du/ni in ett personligt brev till info@sepsisfonden.se där du/ni berättar din/er historia och beskriv kort varför du tycker att just du/ni ska tilldelas stipendiet. Glöm inte att skriva dina kontaktuppgifter, gärna både mailadress och telefonnummer.

Ansökningar 2023

Nu har vi öppnat upp för årets ansökningar. Skicka in din ansökan på info@sepsisfonden.se senast den 23 oktober. OBS! Vi tar inte emot fler ansökningar i år. Nästa ansökningsperiod börjar 20 september 2024.

Stipendiater

2023 års stipendium tilldelades Viktor Sanell Alriksson. Läs Viktors historia här.

2022 års stipendium tilldelades Tina Sandulf. Läs Tinas historia här.

2021 års stipendium tilldelades Robin Svedenborn. Läs Robins historia här.

2020 års stipendium tilldelades Lina Plantin. Läs Linas historia här.

Skänk pengar till Axel Lyons minnesfond