Stöd Sepsisfonden

Personliga berättelser

Möt olika personer som alla har drabbats av sepsis. Berättelser som visar hur olika ingången till sepsis kan vara. Och hur olika utfallet kan bli när man drabbas.

Max Wessfeldt

Måndagen den 19 november 2018 vaknade Max Wessfeldt och hade ont i ryggen. Han trodde att han fått ett ryggskott. En vecka senare låg sänkan på 560, han hade fått en allvarlig infektion i ryggen och skinkan, som utvecklat sig till sepsis.

Läs Max historia

Aslan Pulat

När 7 månader gamle Aslan fick vattkoppor blev sjukdomsförloppet inte lika milt som för storasystrarna. En av hans koppor infekteras av mördarbakterier, och bildar en stor böld på han lilla kropp. Aslan har drabbats av sepsis.

Läs Aslans historia

Elise Claesson

Elise fick en septisk chock efter en vanlig influensa. På väg in till SÖS förstår ambulanssköterskan vad Elise drabbats av och sätter igång sepsis-larmet. Elise är ett bra exempel på att det går att med snabb och rätt vård återhämta sig från en septisk chock.

Läs Elise historia

Petra Kormos

Petra Kormos födde en dotter den 4 januari 2017. Det var hennes andra barn. Men istället för att få uppleva glädjen kring familjens nytillskott var detta startskottet på Petras sepsis, med många månader av rehabilitering som följd.

Läs Petras historia

Robin Svedenborn

När Robin Svedenborn vaknar upp ser han en läkare som tittar på honom, och undrar: ”vet du vad som har hänt med dig? ”vet du var du är?” "Jag såg min familj runt omkring mig. Jag verkar vara i en sjukhussal. Men jag har ingen aning om hur jag hamnade där."

Läs Robins berättelse

Lizelotte Gustavsson

Lizelotte Gustavsson var inbokad för en rutinmässig gynekologisk operation. I samband med operationen bad hon att även få en spiral insatt. Men något går snett och Lizelotte drabbas av sepsis.

Läs Lizelottes berättelse

Liza Lindham

När Liza Lindham ska föda sitt första barn blir det en lång och svår förlossning. Efteråt känner Liza att något är fel, men får höra att allt är normalt, att det är som det ska efter en förlossning...

Läs Lizas berättelse

Inger Wehlin

Det är nyårsafton 2012. "Allt var toppen, god stämning, fantastisk mat och utsökt champagne och sist men inte minst vårt härliga kompisgäng. Jag kunde väl då inte ana att livet aldrig mer skulle bli sig riktigt likt",

Läs Ingers berättelse

Annika Sandberg

Annika Sandberg är 63 år och har arbetat som förskollärare i 40 år, omringad av snoriga och magsjuka ungar. Trots det har hon nästan aldrig varit sjuk. Inte förrän i mars 2011, då en vanlig influensa plötsligt utvecklades till sepsis. Sedan dess har hon haft sepsis två gånget till.

Läs Annikas berättelse

Ingrid Stern

Måndagen den 3 januari 2011 skulle Ingrid Stern tillaga en skinka. Men när hon ska skära bort nätet runt skinkan slinter hon med kniven och skär sig mellan tummen och pekfinger i vänster hand. Två dygn senare dör Ingrid i sepsis.

Läs Ingrids historia

Lars Bergström

Lars Bergström trodde att han drabbats av en kraftig influensa med feberfrossa. Men det var svår sepsis. Bakterierna kapslade in sig bakom de tio år gamla höftproteserna där penicillinet inte kom åt. Proteserna fick opereras bort och i sju månader fick Lars klara sig med slinkleder.

Läs Lars berättelse

Rio Hakorinne

Rios historia är dessvärre inte helt ovanlig. Att komma in på akuten med kräkningar och diarré kan innebära att personalen tolkar situationen som magsjuka. Trots att Rio visade flera tydliga tecken på möjlig sepsis, tog det lång tid innan läkarna insåg vad det var.

Läs Rios berättelse

Ola Vidal

Ola Vidal är 43 år. I september 2016 flyttade han och hans fru Malin in i sitt nya hus i Nättraby utanför Karlskrona, och såg mycket fram emot sin första sommar i huset. Men i mars förändrades allt när Ola plötsligt drabbas av sepsis.

Läs Olas berättelse

Gunila Erlandson

På natten den 8 maj 2007 åkte Gunila in till akuten i Lund med ett njurstensanfall. 12 timmar senare började hon känna sig väldigt dålig, fick svår frossa och blev illamående. Ett telefonsamtal till en kollega på jobbet räddade troligen hennes liv.

Läs Gunilas berättelse

Christina Pettersson

I februari 2014 insjuknade Christina Pettersson i halsfluss. En och en halv vecka senare hamnar hon på akuten med svår sepsis. De inre organen börjar svikta, och Christina svävar på gränsen mellan liv och död. Sex veckor senare vaknar hon upp på sjukhuset, med både armar och ben amputerade.

Läs Christinas berättelse

Shahrzad Kiavash

I mars 2012 drabbas Shahrzad Kiavash av svår sepsis, hon var nära att dö och låg nersövd i nästan två veckor. Totalt tillbringade hon 7 månader på sjukhus, och båda hennes underben var tvungna att amputeras. I Paralympics 2016 tävlade hon för Sverige i triathlon, och kom i mål på en sjunde plats!

Läs Shahrzads berätterlse

Claes Alwén

När Claes Alwén fick ont i nacken gick han till naprapaten. Han fick besked om en dubbelsidig nackspärr. Men nacksmärtan utvecklades till illamående och feber. Efter ett andra besök hos naprapaten stod det klart att det var något annat som orsakade smärtan.

Läs Claes berättelse