Sepsis
Ett allvarligt sjukdomstillstånd som uppstår när kroppens immunförsvar reagerar felaktigt på en infektion. Man kan beskriva sepsis som att du får en inflammation i hela kroppen, vilket påverkar vitala organ som hjärtat, lungor och njurar, och leder till organskador/organsvikt.
Blodförgiftning
Ett annat äldre ord som kan liknas vid sepsis men främst används när bakterier eller andra smittämnen kan påvisas i blodet.
Infektion
En infektion uppstår när kroppen angrips av bakterier, virus, svampar eller parasiter. Om infektionen sprider sig och immunsystemet reagerar fel kan den leda till sepsis.
Symptom
Tecken på att något är fel i kroppen, exempel på symptom vid sepsis är feber, skakfrossa, snabb puls, snabb andning, påverkat medvetande, sluddrigt tal, svår smärta och muskelsvaghet, fläckar på huden, kräkningar och diarré, låg urinproduktion.
Feber
En förhöjd kroppstemperatur som ofta är ett första tecken på infektion eller inflammation. Vid sepsis kan febern bli hög och plötslig.
Hjärtsvikt
När hjärtat inte klarar av att pumpa tillräckligt med blod för kroppens behov, vilket kan ske i svåra fall av sepsis.
Lågt blodtryck
Vid sepsis kan blodtrycket sjunka snabbt p.g.a. att blodkärlen börjar läcka. Detta innebär att kroppen får svårt att transportera ut blod, vilket leder till syrebrist.
Chock
Ett tillstånd med extremt lågt blodtryck där blodflödet till viktiga organ som hjärta, hjärna och njurar minskar kraftigt. Detta kallas septisk chock om orsaken är sepsis.
Organpåverkan
Sepsis kan leda till att viktiga organ i kroppen som njurar, lever eller lungor börjar fungera sämre eller slutar fungera.
Antibiotika
Läkemedel som används för att bekämpa bakterieinfektioner. Vid sepsis ges ofta antibiotika omedelbart för att snabbt bromsa infektionen.
Intensivvård
Avancerad vård för svårt sjuka patienter där man kan övervaka och stödja kroppens funktioner dygnet runt. Många patienter med svår sepsis vårdas här.
Inflammation
Kroppens svar på en skada eller infektion. Vid sepsis blir inflammationen mycket kraftig och kan skada kroppens egna vävnader.
Cytokinstorm
En okontrollerad frigöring av signalämnen (cytokiner) som leder till överdriven inflammation. Detta fenomen kan ske vid sepsis och orsaka skada på kroppens organ.
Syrebrist
När organ inte får tillräckligt med syre, vilket kan uppstå vid sepsis när blodtrycket sjunker.
Njursvikt
Sepsis kan leda till att njurarna påverkas negativt eller slutar fungera, vilket kallas akut njursvikt.
Blodproppar
Små blodproppar kan bildas i blodkärlen vid sepsis, vilket kan blockera blodflödet till organ och vävnader.
Septisk artrit
En ledinfektion orsakad av bakterier som kan spridas i kroppen vid sepsis, vilket orsakar smärta, svullnad och stelhet i lederna.
Laktat
En kemikalie som produceras när kroppen inte får tillräckligt med syre. Finns som ett blodprov och vid höga nivåer i blodet kan det vara ett tecken på sepsis.
Petekier
Petekier är små röda utslag som är millimeterstora punktformade blödningar, vilka kan uppstå när man drabbas av sepsis
Badsårsfeber
En form av sepsis som orsakas av en specifik bakterie. På varma sommardagar förekommer vibriobakterier i vattnet vid badstränder. Om bakterien hittar in i kroppen via sår på t ex benen, kan detta leda till sepsis.
Vitalparametrar
Vitalparameter är mätvärden som används för att övervaka kroppens grundläggande funktioner och hälsotillstånd, det är extra viktigt att hålla koll på dessa värden när man misstänker sepsis. Viktiga vitalparametrar är puls, blodtryck, andningsfrekvens, medvetandegrad kroppstemperatur och syremättnad.
Mördarbakterier
Mördarbakterier är ett vardagligt namn för vissa bakterier som kan orsaka mycket allvarliga infektioner. Dessa bakterier har ofta en förmåga att snabbt sprida sig i kroppen och kan ibland producera ämnen som bryter ner vävnader, och orsaka sepsis. Ett vanligt exempel på en sådan bakterie är Streptokocker grupp A.
Dialys
Dialys är en behandling som hjälper kroppen att rena blodet när njurarna inte längre klarar av det på egen hand. Njurarna har normalt uppgiften att filtrera bort avfall och överflödigt vätska från blodet, men om de inte fungerar som de ska, kan dessa ämnen byggas upp i kroppen och orsaka skada. Dialys fungerar som en ”konstgjord njure” och tar över den här reningsprocessen.
Respirator
En respirator är en maskin som hjälper en person att andas när de själva har svårt eller inte kan andas ordentligt. Respiratorn pumpar in luft (som innehåller syre) i lungorna och tar sedan ut den igen, ungefär som när vi själva andas in och ut. Maskinen kan justeras så att den anpassas efter patientens behov – till exempel hur snabbt den ska pumpa eller hur mycket luft den ska ge – för att säkerställa att kroppen får tillräckligt med syre.
Nekros
Nekros är när kroppens celler dör på ett onormalt sätt. Det händer när celler skadas så mycket att de inte kan överleva, ofta på grund av syrebrist, skador, infektioner eller dålig blodtillförsel. Till skillnad från vanlig, ”planerad” celldöd (som kroppen kan använda för att byta ut gamla celler), är nekros oplanerad och kan orsaka inflammation och smärta i det drabbade området.
Amputation
Amputation är när man opererar bort en kroppsdel, oftast en arm, ett ben, ett finger eller en tå. Det kan behövas om en del av kroppen är allvarligt skadad eller sjuk, till exempel vid svåra infektioner, dålig blodcirkulation, cancer eller efter en allvarlig olycka. Vid sepsis kan det bli nödvändigt att amputera på grund av att död vävnad och nekros.
Source control
Inom vården handlar source control om att kontrollera och begränsa infektionens utbredning och därmed minska kroppens skadliga inflammatoriska överreaktion. Några exempel på hur source control som används inom vården är att snabbt försöka identifiera infektionsfokus genom klinisk undersökning eller olika röntgenundersökningar. Därefter försöker man minska bakteriebördan genom dränering av varhärdar, avlägsnande av infekterade främmande material såsom katetrar och proteser samt operationer och ibland amputationer.
Källor: Denna ordlista är sammanställd med hjälp av ChatGPT och är granskad, editerad och godkänd av Adam Linder, docent vid infektionsmedicin vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Lund, samt ordförande i Sepsisfonden.