Johanna Wallin får Sepsispriset 2024

Johanna Wallin Sepsispriset

För två år sedan miste Johanna Wallin och hennes man Johan sin då knappt tvååriga dotter Agnes. Hon drabbades av lunginflammation som ledde till sepsis. Nu får Johanna ta emot Sepsispriset 2024 från Sepsisfonden.

Att missta ett barn är det värsta som kan hända en förälder. Att hitta kraften att vilja göra något för att det inte ska hända andra, är minst sagt imponerande. Johanna valde att göra just det.

– Vi vill uppmärksamma Johanna för det fantastiska arbete hon lagt ner efter Agnes död, för att se till att inte andra föräldrar ska behöva uppleva det hon och hennes man gick igenom i maj 2022, säger Sepsisfondens generalsekreterare Ulrika Knutsson.

Johanna var drivande efter Agnes död att tillsammans med Astrid Lindgrens Barnsjukhus ta fram ett helt nytt hemgångsmaterial riktat till föräldrar vars barn vårdats på akuten på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Broschyren ger tydligare information kring vad man ska tänka på när man vårdar sitt barn hemma, och vilka tecken på försämring som man ska vara vaksam på. Under våren 2024 har detta material utvecklats ytterligare i ett samarbete mellan Johanna, Sepsisfonden och Astrid Lindgrens Barnsjukhus, så att även sepsis tydligare uppmärksammas. Här kan du ta del av detta material, som nu sprids till alla landets barnsjukhus.

Sepsisfondens motivering till Sepsispriset 2024 lyder:

”Johanna Wallin får Sepsispriset 2024 för sitt enträgna arbete att förbättra informationen till föräldrar vars barn vårdats akut, och för att hon genom sitt engagemang bidragit till att minska risken för att sepsis hos barn missas av föräldrar eller i vården”.

Sepsispriset kommer att delas ut under World Sepsis Day den 13 september, då Sepsisfonden tillsammans med Skånes universitetssjukhus och Sepsisföreningen har ett event i Jubileumsaulan på SUS i Malmö (mer om detta event kommer snart på hemsidan).

En kamp för alla barn

Johanna driver numera även nätverket Barnens sjukvårdsuppror på Instagram och Facebook, som hon startat tillsammans med andra föräldrar som också förlorat sina barn till följd av vårdfel och brister i sjukvården. Johanna vill också lyfta Agnes två storasystrar Filippa och Meja, som var så väldigt engagerade i sin lillasyster. Och i januari utökades familjen med lillebror Vilhelm.

– Jag är så stolt över detta pris. För mig handlar kampen om att våra levande barn inte ska behöva vara med om samma sak som Agnes. Inget barn ska behöva dö på grund av brister eller okunskap, säger Johanna.