Kännedomen runt sepsis har ökat

kännedomsundersökning sepsis 2019

Kännedomen kring sepsis har ökat de senaste två åren från 30 till 43%. Det visar en undersökning som Sepsisfonden låtit göra tillsammans med YouGov.

I mars 2015, före vi lanserade Sepsisfonden, lät vi göra en kännedomsundersökning tillsammans med opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Då kände så få som 21% till vad sepsis är. I maj 2017 lät vi göra om samma undersökning och då hade kännedomen ökat till 30%. Nu, två år senare, har kännedomen ökat till 43%. Det är en signifikant ökning, och vi vill tro att Sepsisfondens ihärdiga arbete med att öka kunskapen och kännedomen runt sepsis hos allmänheten har haft mycket att göra med denna positiva utveckling.

– Givetvis är detta fortfarande en alltför låg nivå, men det visar ändå på en positiv trend. Vi har de senaste två åren arbetat hårt för att på olika sätt öka kunskapen hos allmänheten, och det här ger oss en signal om att vårt arbete har haft effekt, säger Ulrika Knutsson, kommunikationsansvarig för Sepsisfonden.

Fortfarande har svenskarna god kännedom om våra folksjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes, stroke, bröstcancer och prostatacancer, där kännedomen ligger på runt 95%. Men även kanske mindre kända sjukdomar som Leukemi, KOL och Parkinsons sjukdom, har svenska folket hög kännedom om, runt 90% känner till dessa sjukdomar. Den dåliga kännedomen runt sepsis blir i det perspektivet ännu tydligare.

– När det gäller sepsis är snabb diagnos och snabb korrekt vård viktig. Att kunskapen om sepsis är låg kan bidra till att många människor som drabbas kommer under vård alldeles för sent. Att öka kännedomen är en mycket viktig faktor i kampen mot sepsis, säger Adam Linder, infektionsläkare i Lund och ordförande för Sepsisfonden.

Fortsatt är det fler kvinnor som känner till sepsis, men kännedomen har ökat också hos män. Att fler känner till begreppet blodförgiftning än sepsis visade redan undersökningen 2015. Men Sepsisfondens målsättning är att begreppet blodförgiftning ska sluta användas, och att sepsis ska bli det begrepp som alla känner till och använder, eftersom blodförgiftning är ett missvisande och förlegat begrepp. Därför är det glädjande att årets undersökning visar att fler kopplar begreppet blodförgiftning till sepsis.

Ta del av kännedomsundersökningen från YouGov

Läs mer om hur du kan bidra till Sepsisfonden.