Annika Sandberg är 63 år och har arbetat som förskollärare i 40 år. Som sådan har hon alltid varit omgiven av snoriga och magsjuka och barn, men själv nästan aldrig varit sjuk. Inte förrän i mars 2011, då en vanlig influensa plötsligt utvecklades till sepsis. 2016 drabbas hon igen.
– Jag har arbetat som förskollärare i hela mitt liv och knappt tagit ut några sjukdagar. När jag 2011 inte hade vaccinerat mig mot influensa och fick hög feber och andra influensasymptom trodde jag att jag hade drabbats av årets influensa. Febern gick lite upp och ner, men jag hade ingen aptit och orkade knappt gå upp och äta och duscha, minns Annika.
Efter några dagar kunde Annika knappt resa sig ur sängen, saknade kraft och kunde bara med stor svårighet nå mobilen trots att den låg inom räckhåll. Hon fick svårt att gå men minns ingen direkt smärta.
– Jag ringde vårdcentralen men kommer ihåg att jag tänkte ”hur skall jag komma dit?”
Till slut ringde en av Annikas systrar som bor i Stockholm och sa åt henne att boka en akut läkartid och ringa efter en sjukresa. Annika visste knappt vilken tid på dygnet det var.
– Jag har ett minne av att bilder snurrade som en snabb film i medvetandet, berättar Annika.
När Annika kommer in till vårdcentralen upptäckts snabbt att hon har skyhög snabbsänka. Läkaren där förstår att läget är akut, och skickar Annika vidare till akuten.
– Jag fick remissen i ett kuvert i handen och när jag sa till sjuksköterska som kom ut ditkallad av taxichauffören att läkaren på Vårdcentralen sagt att jag måste läggas in svarade hon att ”det kan inte de bestämma i periferin”, minns Annika.
Jag tycker det är en viktig lärdom jag vill skicka med till alla, att om du bor ensam, se till att någon i din närhet har din nyckel så att de kan komma in om det händer dig något.
Men Annika kommer in snabbt, sepsis konstateras, och hon behandlas med intravenös antibiotika i två veckor. Under dessa veckor fick hon även operera ena knäet och tömma och spola rent inuti, då det samlats var. Efter ytterligare två veckor på kryckor var Annika relativt återhämtad.
Drabbas igen
Nu skulle man kanske kunna tro att Annikas sepsis-historia är över. Men tyvärr drabbas hon igen, fem år senare. Annika hade tagit vaccin mot pneumokocker, men i början av maj 2016 har Annika otur att bli infekterad av en pneumokockstam som inte täcks av vaccinet. Vaccinet tar bara de 13 vanligaste pneumokocktyperna och det finns över hundra olika, så vaccinet är bra men långt ifrån 100 procentigt. Annika drabbas av meningit, hjärnhinneinflammation, som utvecklas till sepsis.
– Jag minns ingen huvudvärk eller nackstelhet men hade kräkts kraftigt under natten efter att jag haft feber och min särbo blev orolig och tyckte jag var vit i ansiktet och att pulsen var snabb. Han ringde Sjukvårdsupplysningen och jag fick luren. Sköterskan frågade om jag hade svårt att andas men det upplevde jag inte att jag hade, berättar Annika.
Annikas syster ringde en väninna till Annika som bor nära henne och har extranyckel och ber henne att titta över till Annika lite senare samma dag.
– När hon kom hem till mig var jag okontaktbar, men jag försökte resa mig.
Det blev ilfärd till akuten och sedan vidare till Neurokirurgen i Lund. Annika fick hjälp att andas med hjälp av respirator. När hon väcktes efter fem dygn fick hon reda på att de satt en ventil i skallbenet för att minska trycket.
– Jag hade klamrar och var helt rakad på huvudet, hade kateter och blöja. Det kändes inte så roligt, men jag var klar i huvudet. Fast jag hade en del hallucinatoriska drömmar.
Annika befann sig nu på NIVA, och blev senare flyttad till Infektionskliniken. Efter den senaste omgången sepsis har Annikas hörsel blivit nedsatt och hon har balanssvårigheter.
– Men jag är väldigt tacksam och glad att jag överlevde. Jag inser nu i efterhand att det var en väldig tur att min väninna hade min nyckel och att hon kom hem till mig, det räddade nog mitt liv. Jag tycker det är en viktig lärdom jag vill skicka med till alla, att om du bor ensam, se till att någon i din närhet har din nyckel så att de kan komma in om det händer dig något.
Idag arbetar Annika 2 timmar om dagen och har börjat cykla igen.
– Och jag har vaccinerat mig mot två sorters pneumokocker, så nu hoppas jag att jag ska förbi frisk, säger Annika.
Att vaccinera sig mot influensa, speciellt om du är äldre eller har nedsatt immunförsvar, är alltid en bra idé, och ett sätt att minska risken för att få sepsis.
Berättelsen fortsätter…
Nu skulle man kunna tro att denna berättelse var över, men sedan vi publicerade den har Annika drabbats ännu en gång av sepsis. Den 26 januari 2018 blev Annika åter akut sjuk, två timmar efter att hon lämnat jobbet på fredagen. Annika kände igen symptomen, med plötslig påkommen feberfrossa och kräkningar.
– Men jag fick inte skjuts till sjukhuset med ambulans så jag tog en taxi vid 22-tiden. Väl där blev jag ombedd att åka hem och komma tillbaka dagen efter om jag kände mig sämre! Jag berättade att jag haft sepsis två gånger tidigare med samma symptom, men personen i receptionen avgjorde ändå att jag skulle åka hem utan undersökning, berättar Annika.
Annika fick tilltagande feber och frossa under natten, och dagen efter skjutsade hennes son in henne vid 12. Då hade hennes syster i Stockholm redan ringt 112 och sagt att de måste hämta mig med ambulans, och fått ok från den som svarade på 112.
– Men när jag blev uppringd från Skånes ambulansservice fick jag frågan om jag inte kunde ordna skjuts själv. De sa ”Liggande ambulans kan det inte bli”. Men när jag väl kom in på akuten fick jag väldigt bra bemötande och behandling. Tack och lov ”räckte det” med fyra dygn på Infektionskliniken denna gång.
Läkarna tror att anledningen till att Annika drabbades av en tredje sepsis är att hon har en benmärgsförändring, vilken upptäcktes 2011 efter hennes första sepsis.
– Immunförsvaret har luckor mot pneumokocker trots två vacciner så nu ska jag få immunglobulin varje vecka och kunna hantera detta hemma. Jag har börjat jobba igen 2 h per dag. I februari, den värsta månaden vad gäller smitta vill jag inte vara inne mycket med förskolebarnen.
Annika har anmält vad som hänt men hon är tveksam till om sjukhuset kommer att göra en Lex Maria-anmälan.
– Timvikarien i receptionen som avvisade mig handlade mot rutinerna. Alla ska in och undersökas. Min syster har anmält ambulansmissen, vi får se vad det leder till.