Robin Svedenborn får Axel Lyons minnesstipendium 2021

robin svedenborn

För andra året delar Sepsisfonden i samarbete med Axel Lyons familj ut ett minnesstipendium för att hedra minnet av Axel, som dog 17 år gammal i meningokock sepsis den 30 november 2019. Årets stipendium går till Robin Svedenborn.

I mars 2018 drabbades då 29 årige Robin Svedenborn av sepsis. Det börjar som en vanlig influensa, som utvecklas till halsfluss, och det är denna streptokockinfektion som till slut triggade Robins sepsis. Han var mycket nära att dö och lämna sambo och två små döttrar efter sig. Efter att ha legat sjuk hemma i ett par dagar blev Robin hastigt mycket sämre, till slut låg han i badkaret och kippade efter andan. Han hade hamnat i så kallad septisk chock, den allvarligaste varianten av sepsis. Men mirakulöst nog vände det kritiska läget, och Robin kunde efter en månad på sjukhus komma hem till sin familj igen strax före sin 30 års dag. Men återhämtningen tog lång tid, och än idag lever Robin med effekterna från sin sepsis. Läs hela Robins gripande historia här.

Sepsisfondens styrelse har tillsammans med Axels föräldrar valt att ge 2021 års Axel Lyon stipendium på 15 000 kronor till Robin och hans familj.

– Robin Svedenborn har gått igenom en mycket svår sjukdomsperiod i samband med sin sepsis, och var i det akuta skedet nära att dö. Men även hans sambo och två döttrar fick genomlida mycket under Robins akuta sjukdomstid, och under den långa rehabiliteringen. Robins fall är ett tydligt exempel på hur sepsis inte bara drabbar den som drabbas, utan lika mycket alla de som står en nära, säger Ulrika Knutsson, grundare och kommunikationschef för Sepsisfonden.

Det var Robins sambo Emilie som skickade in ansökan, utan att Robin var medveten om det. Så det blev en glad överraskning när vi lämnade beskedet att han tilldelats årets stipendium.

– Jag är otroligt glad över att få ta emot detta stipendium. Både jag och min familj har haft några tuffa år bakom oss, att nu kunna göra något extra med dem känns väldigt fint. Planen är att det blir en resa till Paris så snart pandemin lagt sig, säger Robin.

Se inslaget i Nyhetsmorgon i TV4 där Robin berättar mer om sin historia.

Axel Lyons Minnesstipendium

Den 30 november är det två år sedan Axel Lyon dog, 17 år gammal, efter att ha drabbats av meningokock sepsis. På mindre än ett dygn gick Axel från att vara fullt frisk till sin allt för tidiga död. I samband med Axels begravning valde hans familj att be de som ville hedra Axels minne att skänka pengar till Sepsisfonden. Över 100 000 kronor kom in till fonden. För ett år sedan startade Sepsisfonden i samarbete med Axels familj Axels Lyons Minnesstipendium. Stipendiet delas ut en gång om året på Axels dödsdag till någon som drabbats av sepsis. Både sepsisöverlevare och anhöriga kan ansöka. Läs mer om Axels historia och stipendiet.