Sepsisfonden fyller 5 år

Den 1 september har Sepsisfonden funnits i 5 år. När vi startade fonden 2015 kände 21% av svenska folket till vad sepsis var. Sedan dess har kunskapen och kännedomen sakta med säkert ökat, hos allmänheten, bland våra beslutsfattare och inom vården. Vi är övertygade om att vi har varit en starkt bidragande faktor till att den allmänna kunskapen om sepsis ökat, och känner oss stolta över den resa vi gjort med fonden.

I denna film berättar vi lite mer om vad vi gör i Sepsisfonden. Men vi har också låtit tre sepsis-drabbade berätta sina historier. Det är lätt att glömma att bakom varje enskilt fall av sepsis döljer sig en personlig berättelse. Varje år skapar det 40000 personliga sepsis-öden, bara i Sverige. För många återgår livet till det normala efter sepsis, men för andra kan livet påverkas lång tid efter det akuta sjukdomstillståndet. Ibland blir livet aldrig det samma. Ju tidigare man kommer under vård, desto större är chansen att man slipper komplikationer eller riskerar att dö.

Det finns mycket bra och lovande sepsisforskning i Sverige. Det handlar både om grundforskning, för att förstå sepsis mekanismer, men också forskning som kan leda till bättre och snabbare diagnostik och nya behandlingsmetoder. Men dessvärre är sepsisforskningen fortfarande underprioriterad i Sverige, trots att sepsis är så vanligt. Det vill vi ändra på.

Stöd forskningen kring sepsis genom att stödja Sepsisfonden. Sätt in ditt bidrag på BG 900 5265 eller swisha till 900 5265.