40000 människor drabbas av sepsis varje år. Av dessa dör ca 8000. Ändå känner bara runt 40% av svenska folket till vad sepsis är. Detta ville vi sätta fokus på under Almedalsveckan, och därför arrangerade Sepsisfonden i samarbete med BD ett seminarium på temat sepsis. Se hela seminariet nedan.
Det var tänkt att seminariet egentligen skulle inledas med att Shahrzad Kiavash berättade sin berättelse om hur hon drabbades av sepsis live på plats i Almedalen. Men dessvärre drabbades hon av en infektion i sitt ben, så vi fick inleda med att visa vår film om hennes historia. Sedan höll Sepsisfondens Ulrika Knutsson ett föredrag om vad sepsis är, om vad som händer i kroppen och där hon också belyste olika utmaningar vi har i kampen mot sepsis.
Därefter följde en intressant debatt med en riktigt bra panel. På plats i panelen fanns:
- Oonagh Shannon, forskare, SEBRA Lunds Universitet
- Anna Mannfalk (M), Hälso- sjukvårdsnämnden, Skåne
- Lina Nordquist (L), socialutskottet Riksdagen
- Gunilla Svantorp (S), ordförande utbildningsutskottet
- Mats Wiking (S), socialutskottet Riksdagen
- Kristoffer Strålin, överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset
Med oss hem fick vi både många värdefulla kontakter och en rad löften från våra politiker. Det är intressant att notera hur mycket större fokus våra frågeställningar får idag jämfört med när vi startade Sepsisfonden för snart fyra år sedan. En riktigt positiv nyhet från dagen var att SKL beslutat att sepsis är ett av tio sjukdomsområden som kommer att få ett så kallat standardiserat vårdförlopp, det vill säga att nu ska man införa en jämlik och standardiserad vårdkedja för sepsis på alla Sveriges vårdinrättningar. Riktigt goda nyheter, och något vi kämpat för länge.