Lina Plantin får Axel Lyons stipendium

lina plantin axel lyon stipendium

I höstas instiftade vi Axel Lyons minnesstipendium. Nu har Sepsisfondens styrelse i samråd med Axels föräldrar beslutat att tilldela det första Axel Lyon stipendiet till Lina Plantin, 15 år.

Lina bor på en gård strax utanför Malmö. Hon tränar simning på elitnivå och för precis ett år sedan åkte hon med sina klubbkamrater i simklubben Triton för att tävla i Stockholm. Men helgen tog en dramatisk vändning när Lina drabbas av dubbelsidig lunginflammation, influensa B och septisk chock. Hennes räddning blev att hon kom in till Nya Karolinska där man har landets enda fasta ECMO-avdelning (en sorts hjärt- lungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen). Lina låg tre drygt tre veckor i ECMO innan läget vände, och hennes kropp kunde klara sig utan denna externa ”lunga”. Det är ovanligt att tonåringar hamna i ECMO, bara 10% av alla som får ECMO-behandling är barn och ungdomar.

Det tog lång tid, och mycket träning, för Lina att återhämta sig, och än idag är hennes lungkapacitet inte där den var före hon blev sjuk. Att träna och tävla i simning kommer hon aldrig att kunna göra igen, men hon kommer att använda de 15000 kronor hon nu fått för att köpa någon form av hjälpmedel för att kunna träna sig tillbaka till ett liv så nära sitt gamla som möjligt.

– Jag blev väldigt glad att Sepsisfonden valde att ge Axels stipendium till mig. Jag hade oturen att bli sjuk, men turen att bli sjuk i närheten av Karolinska och fick ECMO-behandling snabbt, annars hade jag inte klarat mig och varit här idag. Jag hade heller inte klarat mig utan allt stöd jag fått av familj, vänner och alla i simklubben Triton. Men det är en lång väg tillbaka, och jag behöver fortfarande träna upp mig fysiskt. Så antingen kommer jag att köpa en lätt landsvägscykel så att jag kan cykla de 6 km jag har till och från skolan, eller så kanske det blir ett hemmagym så att jag lätt kan få in träningspass i vardagen, berättar Lina.

Läs hela Linas berättelse under Personliga berättelser.

Lina Plantin får Axel Lyons stipendium. Här med sina föräldrar Ingrid och Lars.
Lina med sina föräldrar Ingrid och Lars på gården utanför Malmö.