Ny studie: 48.9 miljoner drabbas av sepsis varje år globalt

Dubbelt så många dör globalt i sepsis varje år än vad man tidigare trott visar en ny sensationell studie som gjorts av ett internationellt forskarteam, vilken igår publicerades i The Lancet. Av de som dör är barn i fattiga länder värst drabbade.

Studien, som är den mest omfattande kliniska studien som någonsin gjorts om sepsis, visar att så många som 48.9 miljoner människor drabbas av sepsis 2017 globalt, och 11 miljoner dog på grund av sepsis. Detta innebär att 1 av 5 dödsfall är förknippat med sepsis globalt.

Studien visar att runt 85% av alla sepsis-fall inträffar i låg- eller medelinkomstländer – speciellt i länder söder om Sahara i Afrika, på öar i södra Stilla Havet samt i södra, östra och sydöstra Asien. Sepsis är vanligare hos kvinnor än män, men vanligast är det hos barn under 5 år – 40% av de som drabbas av sepsis varje år globalt är under 5 år.

– Denna forskninge visas hur akut det är att få beslutsfattare, vårdsektorn, kliniker och forskare att tillsammans arbeta för att få fram robusta nationella sepsis-strategier på det sätt som man uppmanade till i WHOs sepsis-resolution 2017, säger Konrad Reinhart, Ordförande i Global Sepsis Alliance.

Läs hela artikeln i The Lancet.